Branschguiden

Woodwork & Furniture Design by Johanna Ritscher

Jag är möbeldesigner och finsnickare baserad i Limhamn, Malmö.

För mig börjar processen alltid med formgivningen, vare sig det gäller en stol eller en utställningsmonter. Jag söker mig till tidlösa, enkla linjer med en modern lekfullhet, utan att förlora fokus på funktion och hållbarhet. 

Jag började min kreativa bana som konstnär, med färg och duk som främsta uttryck. Från mitt konstnärsskap utvecklades en karriär som grafisk designer, med uppdragsgivare ur både kulturvärlden och näringslivet. Jag arbetade samtidigt med att designa och producera utställningar för klienter som Malmö Museer och Röda Korset och skapade Sveriges paviljong till FNs Klimattoppmöte. Parallellt med mitt konstnärsskap har jag haft en lång karriär som DJ, med spelningar runtom i Europa, USA och Brasilien. Efter några år som Art Director i reklambranschen längtade jag efter ett mer jordnära uttryck.

Snickeri och hantverk blev det naturliga valet, inspirerad av en familj fylld med hantverkare. I trä fann jag ett material som kombinerade min kärlek för det organiska med det grafiska, något som också går igen i designen, där råa träslag förädlas till stilrena, skulpturala former, ofta skapade med en kombination av innovativ teknik och traditionellt hantverk.

Jag är nu redo att ta mig an uppdrag av alla slag. Med min bakgrund är jag lika inspirerad att bygga ett bord för familjen att samlas runt som att designa en konstinstallation. Det viktigaste är att ta fram en produkt som förverkligar kundens vision.

Välkommen att höra av dig med frågor och idéer.

Jag är dekorerad med liten silvermedalj och stipendium från Tormek för mitt gesällprov. Har ställt ut flera gånger på Stockholm Furniture and Light Fair samt hos Lehmanns verkstad. Jag är utbildad på TAU Learning (2015-2016) och SnickarAkademin (2017-2019).

johannaritscher.com

Kontaktuppgifter

Woodwork & Furniture Design by Johanna Ritscher
0735014370
woodwork@johannaritscher.com

Kontaktperson

Johanna Ritscher
woodwork@johannaritscher.com

Sociala medier
Verksamhetsområden

Möbeldesign

Konsthantverk/hantverk