Seminarium: Makt/Egenmakt

Välkommen till en halvdag där vi diskuterar normkritisk praktik inom designfältet. Forskare och utövare ger olika perspektiv på frågor som rör hierarkier och konventioner. Vem har egentligen makt? Hur kan den omfördelas?

I samband med öppningen av utställningen Makt/Egenmakt och lanseringen av publikationen Makt/Egenmakt i designbranschen bjuder Form/Design Center och föreningen Omforma in till ett kunskapsseminarium.

Program

13.00 Omforma och Form/Design Center hälsar välkomna och berättar om projektet och presenterar dagens moderatorer Emilia Wärff, produktdesigner, dansare och koreograf och Em Fexeus, konstnär och designskribent.

 

13.10 – 13.40 Föreläsning med Maja Gunn, professor i design vid HDK Steneby och har länge ägnat sig åt design som undersöker genus, heteronormen och mode. Hon disputerade med 2016 med avhandlingen Body acts queer: Clothing as a performative challenge to heteronormativity.

 

13.40 – 14.10 Panelsamtal: Finns den radikala designen? Medverkande:
Annika Elmqvist, illustratör, Maryam Fanni, grafisk designer och Kerstin Sylwan produktdesigner och representant för föreningen Omforma.

14.10 – 14.20 Paus.

14.20 – 14.50 Föreläsning: Urban norm i designbranschen / Sanna Bodén, sportswear designer.

14.50 – 15.15 Fika.

15.15 – 16.00 Workshops (välj en workshop nedan)

Arvoderingar – rimliga villkor och effektiva strategier
En workshop som utgår ifrån Konstnärernas Riksorganisations (KRO) pågående utveckling av arvoderingar och avtal för designers.

This is Sweden; these are our faces
En workshop med mode och kreativitet som verktyg, ledd av Pablo Londono från plattformen This is Sweden. 
Deltagarna får chansen att vara med i den löpande porträttserien som startades 2016. Porträtten får du med dig digitalt på plats och är fria att använda hur du vill.

16.10 – 17.15 Presentationer av de medverkande i utställningen och avslutande paneldebatt med talare och utövare.

17.30 – 20.00 Vernissage och lansering av publikationen Makt/Egenmakt i designbranschen.

Parallellt under dagen kan du boka in ett eget möte med Konstnärernas Riksorganisations verksamhetschef Eva Månsson och ställa frågor om avtal och rättigheter.

PLATS: Form/Design Center
ARRANGÖR: Form/Design Center, Föreningen Omforma
KOSTNAD: Gratis
ANMÄLAN: Fullbokat