Taktil arkitektur

Går det att räkna fönstren på Turning Torso med bara fingertopparna? Ja, om huset är en meter högt, ett par decimeter i omkrets och står på en sockel. I utställningen ställs tio taktila Malmöbyggnader ut som ett exempel på hur form, arkitektur och digitalisering kan samspela för att göra staden tillgänglig för alla.

Taktil arkitektur är arkitektur som upplevs genom beröring. Idag finns det ledstråk för att personer med nedsatt syn ska kunna ta sig fram i stadsrummet. Men det har inte varit möjligt för en synnedsatt att uppleva hur staden är utformad. Stadsbyggnadskontoret i Malmö har därför tagit fram 3D-printade, taktila modeller av några av stadens ikoniska byggnader för att ge fler tillträde till staden samtidigt som även seende kan utforska byggnaderna på ett nytt sätt.

Modellerna, som är i skala 1:250 och består av en miljövänlig beständig plast, har modellerats av stadsbyggnadskontorets 3D-team och printats i den egna modellverkstaden. Att skriva ut Sankt Johanneskyrkan tar ett dygn, medan Stadsbiblioteket eller Turning Torso tar lite mer än två dygn. Utställningen växer hela tiden med nya modeller.

Idén bakom Taktil arkitektur står Johanna Hesselman, stadsbyggnadskontorets tillgänglighets-rådgivare, när hon reste hem till Malmö och på håll såg Turning Torso torna upp sig.

Utställningen är ett samarbete mellan Form/Design Center, Stadsbyggnadskontoret samt Stadsbiblioteket i Malmö stad där utställningen också kommer visas mellan 22 april och 17 maj.

Om utställningen i media

Om utställningen i SVT
Här kan Malmö upplevas med fingertopparna

Om utställningen i Radio P4
Här kan du se Malmö med fingertopparna

Om utställningen i Expressen/Kvällsposten
Malmöbyggnader i miniatyr: ”Projektet har bidragit till något”

Om utställningen i Skånska Dagbladet
Nu kan synskadade uppleva stadsbilden

Om utställningen i Building Supply
Malmö visar stadsbilden för synskadade – i skala 1:250

Pressbilder
Ladda ner högupplösta pressbilder här >>