Sophia Lithell är möbelformgivare, utbildad på Beckmans Designhögskola och vid Konstfack i Stockholm. Sedan 2011 bor och arbetar hon i Malmö och driver sitt eget möbelmärke från sin studio på Värnhem.

“Jag inspireras av material, hantverk och produktion och vill kombinera det i mina möbler. Jag tycker om att krocka det industriella med det handgjorda och skapa någonting unikt. Resultatet blir ofta en mindre serie produkter. Ibland tillverkar jag själv i min verkstad, och ibland använder jag mig av lokala producenter. Jag jobbar så dels för att jag tycker att det är roligt att lära mig mer om produktion, dels för att jag tror på en framtid där vi tillverkar lokalt.”

Rotunda är tre pallar/bord som är gjorda i samarbete med textilformgivarna Studio Amanda & Matilda. Cylindern är av formpressad björk med ett yttersta skikt av askfanér. Det finns tre olika överdelar; glasskiva, handknuten rya och bricka. Tillverkad i Östergötland och Malmö.

Poster frame, är en hållare för affischer i massiv obehandlad ask. Två lister i ovan- och nederkant klämmer ihop postern med starka neodymmagneter. Tillverkad i Malmö och finns till försäljning i Form/Design Centers butik.

sophialithell.com

FRÅGOR & SVAR
Var bor du?
Malmö

Var är du född?
Göteborg

Hur gammal är du?
31

Vad sysslar du med?
Jag formger och producerar mina egna möbler och produkter.

Favoritplats?
Hemma.

Favoritmaterial?
Jättemånga, men jag använder mig nog mest av olika sorters trä.

Favoritdesigner?
Faye Toogood, Signe Persson-Melin och Inga Sempé.

Favoritfärg?
Just nu mörklila och grågrön.

Vad inspirerar dig?
Vackra hållbara material, auktioner, resor och naturen.

Din vision/affärsidé?
Att formge och producera min egen kollektion hållbara möbler och produkter tillverkade i Sverige. Gärna så nära som i Malmö.

Största misstag?
Att jag aldrig tog mitt körkort, dumt när man jobbar med möbler. Funderar på att bygga en cykel som klarar att hålla skivmaterial.

Drömprojekt?
Att få bygga mitt eget hus på landet med verkstad och studio.

Nästa projekt?
Jag har fått projektstöd från Nämnden för Hemslöjdsfrågor för mitt projekt “Make in Sweden” som vill kartlägga och skapa en hemsida för svenska producenter intressanta för formgivare, slöjdare och makers.

Månadens Formgivare är en porträttserie som vill lyfta fram en lokal förmåga med koppling till Öresundsregionen och samtidigt visa på det vidgade designbegreppet. Urvalet görs tillsammans med föreningen DISK (Designers i Skåne) och kan vara en enskild formgivare, en grupp eller en producent. Listan över designområden är lång med allt från möbelformgivning, industridesign, arkitektur till mode, illustration, rörlig bild osv.