20-22 augusti kl. 11-17
RAGS TO RICHES
Rags to Riches är en online marknadsplats för secondhand märkeskläder, som jobbar för ett mer medvetet, men fortfarande lustfyllt sätt att både köpa och sälja mode. Under festivalen finns de på plats på Form/Design Center, i entrén (kl. 11.00-17.00). Besök dem gärna, hör deras story, lär dig mer om hållbart mode och fynda secondhand märkeskläder från några av deras största säljare och märken Acne, Stylein, Whyred med flera. www.ragstoriches.se

20-22 augusti kl. 11-17
PLASTICANA SWEDEN – Gummistövlar, skor och väskor av hampa
Plasticana är hängivna till att bidra till en minskad användning av olja i framtagandet av plast och ersätter därmed en del av oljan med den förnybara energikällan hampa. Plasticana har tillverkat både följsamma och fasta produkter i flera olika modeller sedan 2002. Både odlingen av hampan och tillverkningen av produkterna sker i Frankrike. Allt som Plasticana tillverkar är återvinningsbart, så väl skorna, stövlarna, papperskassarna och plastpåsen som produkterna ligger i när de levereras till återförsäljarna.
www.plasticana.se

20 augusti kl 11.30-13.00
MED TEXTILSOPOR SOM RÅVARA – Helle Robertson, Robert&Blad för Around – A Swedish Re-Design Collective
Robert&Blads designer Helle Robertson har arbetat med en kollektion re-design av kläder sedan förra seklet. Nu senast har hon som en del av re-designkollektivet Around utforskat möjligheterna till rationell serietillverkning med begagnad textil som ursprungsmaterial. Ursprungligen utbildad till herrskräddare har Helle haft med sig begrepp som slow fashion, resursutnyttjande och hantverkskvalitet genom hela sin verksamhet.

21 augusti kl 11.30-13.00
THE FUTURE IS HANDMADE – Petra Lilja
Petra Lilja är industridesigner med studio i Malmö där hon även driver galleri. Hon jobbar frilans som designer och curator, senast med uppmärksammade designutställningen The Future is Handmade som visar bland annat hållbart mode. Petra Liljas intresse för miljön har alltid funnits där och genom hela sin designkarriär har hon jobbat med frågorna. Bland annat som delägare i Apokalyps Labotek, kända för falafeltvålen och parkettgolvet av återvunna bildäck. Nu är Petra Lilja aktuell med en möbel- och en smyckekollektion vars båda koncept lyfter frågor om hållbar produktion och konsumtion.

22 augusti kl 11.30-13.00
DET HÅLLBARA MODET – vad krävs för att det ska bli möjligt? Föreläsning av Tom Nilsson, Mistra Future Fashion, Malmö Högskola och guidad visning av Caroline B. Le Bongoat, Design Malmö/Malmö stad.
Vi konsumerar och kastar mycket kläder. Ofta utan att inse att det inte är hållbart. Det finns dock en hel del vi kan göra för att minska vår miljöbelastning. Vad kan vi och staden göra för att bli mer ansvarsfulla och bättre ta till vara på våra kläder? Tom Nilsson forskar om vilka styrmedel som kan få kläd- och textilindustrin mer hållbar.