Designer Olof Kolte är utbildad civilingenjör på KTH i Stockholm och designer på Royal College of Art i London. I dag undervisar och forskar han halvtid på Industridesignskolan vid Lunds Universitet, LTH och driver egen designstudio i Malmö.

”Jag är intresserad av det mänskliga projektet, hur det har utvecklats över tid och vad vi behöver förändra för att skapa ett långsiktigt hållbart samhälle. Nuvarande samhällsplaneringsmodell är strukturellt icke-hållbart, ändå verkar det som om vi är helt oförmögna att se problemen eftersom de blivit en naturlig del av vår vardag. Utställningen består av mitt designmanifest i affischformat som jag tog fram till en utställning i London 2010 och arbeten från 2001-2014, vissa är i produktion och andra är prototyper som utgör en del av mitt konstnärliga utvecklingsarbete”.

FRÅGOR & SVAR
Var bor du?
Nära Värnhemstorget, Malmö

Var är du född?
Vällingby, Stockholm

Hur gammal är du?
49

Vad sysslar du med?
Designer, lärare och forskare på halvtid i design med fokus på hållbar utveckling och cykliskt tänkande.

Favoritplats?
Möllan

Favoritmaterial?
Trä

Favoritdesigner?
Alvar Aalto med flera…..

Favoritfärg?
Varierande

Vad inspirerar dig?
Som designer står man ju på axlarna av tidigare generationers designers, de flesta problem är inte nya. Jag blir inspirerad av att se hur designers och hantverkare har förhållit sig till problemställningar och gestaltat lösningar efter de förutsättningar som varit givna, förr och nu.

Din vision/affärsidé?
Förändra världen genom att formulera frågeställningar och bidra till lösningar på de utmaningar som mänskligheten står inför om vi vill skapa ett långsiktigt hållbart samhälle.

Största misstag?
Att under en kort period ha arbetat för IKEA och därmed bidragit till ett skadligt linjärt distributionskoncept med oöverskådliga negativa konsekvenser för samhällsutvecklingen och miljön.

Drömprojekt?
Att planera och bygga om Malmö, från en segregerad, funktionsseparerad stad baserad modernistiska planeringsideal med linjära globala resursflöden, klimatförstörande transportsystem, icke-förnyelsebara giftalstrande och klimatförstörande energisystem, linjära förpackningssystem, byggnader med usla byggsystem som inte går att underhålla, till en civiliserad diversifierad plats baserad på lokala cykliska resursflöden, förnyelsebar energi, ”soft mobility” (gå, cykla, elektrifierad kollektivtrafik och godstransporter), diversifierad, ekologisk och lokal matproduktion, cykliska förpackningssystem som inte genererar något avfall.

Nästa projekt?
Att bygga klart kolonistugan på Zenith koloniområde och studera småskaliga cykliska system i Japan med bas i Kyushu.

Månadens Formgivare är en porträttserie som vill lyfta fram en lokal förmåga med koppling till Öresundsregionen och samtidigt visa på det vidgade designbegreppet. Urvalet görs tillsammans med föreningen DISK (Designers i Skåne) och kan vara en enskild formgivare, en grupp eller en producent. Listan över designområden är lång med allt från möbelformgivning, industridesign, arkitektur till mode, illustration, rörlig bild osv.