Maria E Harrysson lämnade Stockholm för Malmö sommaren 2014 efter examen vid Konstfack Textil 2008. Hon är numera verksam som konsthantverkare och konstnär.

I sitt konstnärskap behandlar hon relationen mellan människa och natur. Med ett narrativt grepp skapar hon objekt och verk som tar upp människans självutnämnda särställning gentemot naturen.

” - Jag är konsthantverkare som även jobbar med bild som uttryck. Material och dess inneboende information intresserar mig så som ekonomiskt värde, affektion eller funktion. Därför har jag under åren sökt mig till de material som har något att berätta. Det har resulterat i att jag har jobbat mycket med återbrukat eller kasserat material och dess historia.

Människans självutnämnt överordnade ställning gentemot naturen är det tema jag ständigt återvänder till; friheterna vi tar oss för fåfängans skull och den maktlöshet man/jag kan känna inför det faktum att man ständigt begår dessa övergrepp. Rent formmässigt har jag därför använt mig av "former med värde" så som smycken och i synnerhet halsbandet.”

" - Vad andra kasserat som värdelöst plockas upp och tas om hand, behandlas artistiskt och integreras liksom eleveras av Maria E Harrysson – in i en speciell bildvärld, inom hennes eget formspråk. Ofta som ett led i att ifrågasätta det konsumtionsmönster som väst- världens människa gjort till sitt. Med social medvetenhet, estetisk sensitivitet inför materialens möjligheter och med stor omsorg om detaljer förvandlas i Marias inkännande händer det annars kanske förbisedda eller intetsägande till trollbindande vackra föremål. Poetiska uttryck som tycks närmast mytiska, och vilka låter ana en alldeles egen historia." - Karin Mårtensson

” - I verket Civilisation som består av tre delar: djuret, offret och fåfängan, har jag uppfunnit en varelse som jag sedan utrotat för att därefter använda dess kroppsdelar för att tillfredsställa fåfängan genom att väva en pläd av dess vingar och göra halsband av kroppen. Detta som en parallell berättelse till vad vi dagligen tar oss för friheter utan att reflektera över dem. Tanken är att få betraktaren att reflektera över de ting och föremål som vi omger oss med.”

Maria har haft separatutställningar i Stockholm och Växjö, deltagit i grupputställningar i urval t.ex. på Arkitekturmuseum och Konstakademien i Stockholm. I december 2014 var hon representerad på Hong Kong Business of Design Week. Under 2015 ska hon bland annat ha separatutställning på Göteborgs Konstförening.

www.ariah.se

Foto: Emilia Bergmark-Jiménez

FRÅGOR & SVAR
Var bor du?
Malmö

Var är du född?
Stockholm/

Hur gammal är du?
35 år

Vad sysslar du med?
Konsthantverkare och konstnär.

Favoritplats?
En lövskog eller vid en lång horisont.

Favoritmaterial?
Papper och vad andra har slängt bort.

Favoritdesigner?
Slumpen

Favoritfärg?
Just nu grönt, men alla är välkomna.

Vad inspirerar dig?
Naturen och inre världar.

Din vision/affärsidé?
Att berätta historier runt ting, att påvisa värde långt mer än det materiella eller kommersiella.

Största misstag?
Risker jag inte tagit.

Drömprojekt?
Att kunna jobba helt utan begränsningarna tid och kosing.

Nästa projekt?
En bildpublikation tillsammans med
illustratören Karin Mårtensson.

Månadens Formgivare är en porträttserie som vill lyfta fram en lokal förmåga med koppling till Öresundsregionen och samtidigt visa på det vidgade designbegreppet. Urvalet görs tillsammans med föreningen DISK (Designers i Skåne) och kan vara en enskild formgivare, en grupp eller en producent. Listan över designområden är lång med allt från möbelformgivning, industridesign, arkitektur till mode, illustration, rörlig bild osv.