Möte med en kopp

Form/Design Center och Konsthantverkscentrum driver gemensamt under två år projektet Möte med en kopp. Med start i oktober 2019 kommer sammanlagt sex koppar och dess upphovspersoner att presenteras i Form/Design Centers kafé och butik som säsongens kopp.

Projektet sätter koppen i fokus i syfte att lyfta mötet med det handgjorda och personen som står bakom. Målet är att erbjuda allmänheten en taktil upplevelse genom att kunna välja den aktuella koppen i kaféet till sin fikastund. För tillverkaren ges en värdefull försäljningsmöjlighet i och med att konsumenten både har fått möjlighet att prova koppen på riktigt innan ett eventuellt köp, och ta del av en presentation av upphovspersonen och arbetet med den aktuella koppen (material, teknik, inspiration etc).

Inbjudan till att delta i projektet gick i juni 2019 ut till KHVCs samtliga medlemmar och ett 70-tal ansökningar inkom. Urvalsprocessen gjordes av FDCs personal i två led, dels ett större urval baserat på bilder och information. Dessa skickades till FDC för ett slutgiltigt urval. Det enda kriteriet för att anmäla en kopp var att den skulle tåla maskindisk. Urval baserades på koppens taktila, funktionella och estetiska kvaliteter samt att de sex olika kopparna gärna skulle representera olika tekniker, material och uttryck. Diskussionerna i urvalsgruppen var livliga, ibland svåra, men roliga och vi ser fram emot att presentera kollektionen.

Sommarens kopp 2020

Koppens namn: Smältande smak
Formgivare: Valdas Kurklietis

Valdas Kurklietis har en masterexamen i Art of Ceramics från Vilnius konstakademi och är bosatt i Stockholm. Koppen Smältande smak är av stengods, glaserad med en vit halvmatt glasyr med en lekfull kant av smältande färgad glasyr. Koppen är drejad för hand vilket gör varje kopp unik.

En kopp som är perfekt för att dricka te och cappuccino ur eller att lägga glass i på en varm sommardag. Koppen har ett bekvämt handtag, men det är också skönt att hålla koppen med båda händerna tack vare sin runda form. Dekoren är inspirerad av smältande choklad eller något annat som är så himla gott.” /Kurklietis

Vårens kopp 2020

Formgivare: Elna-Karin Helgesson

Elna-Karin är yrkesverksam keramiker sedan 1983 med verkstad och butik i Kåseberga på Österlen. Hon finner inspireras av naturen och landskapet där hon bor, både mönster och former överförs till keramiken. Form och funktion är byggstenarna i Elna-Karins formgivning. Elna-Karin arbetar i stengods med brukskeramik som koppar, tekannor, krukor, skålar och fat samt skulptur, reliefer och keramiska bilder för inredning både ute och inne.  Även baljor, krukor och trädgårdsdjur för trädgården eller växthuset finns i hennes produktion.

Medlem både i ÖSKG och i Konsthantverkscentrum, med jämna mellanrum även i Formargruppen i Malmö. Elna-Karin har haft flera separatutställningar samt medverkat i olika grupputställningar.

”Te-/kaffekopp med fat, drejad i grå stengodslera med halvblank glasyr i olika färger.  Min tanke är att välja färg efter sinnesstämning. Fatet är en del av koppen. Det höjer funktionen. Man kan lägga en kaka på det, en sked eller en tepåse. Koppen är bra att hålla i och bra att dricka ur då jag drejar kopparna med en tunn kant upptill.” /Helgesson

Höstens kopp 2019

Koppens namn: Linje
Formgivare: Sophia Wallgren

Sophia har examen från Nyckelviksskolan 2001. Jämte produktion och för- säljning av både bruksgods och unika verk har hon flera gånger ställt ut separat samt medverkat i flera samlingsutställningar. Efter vidareutbildning vid Konstfack arbetar hon sedan 2016 som lärare i bild och design vid sidan av den egna produktionen. Sophia är också medlem i keramikkooperativet Kaolin med galleri i Stockholm.

Tekniskt arbetar hon främst med ringling och tumning som hon anser uppmana till variation inom en grupp. Utmaningen ligger i att försöka hitta balans och oregelbundenhet på samma gång och det är viktigt är att poängtera det unika i varje föremål, hon gör aldrig exakt samma sak två gånger. Oftast arbetar hon med bruksföremål men även unika objekt som förhåller sig till dessa, dock utan att vara tänkta att användas. Materialen är vanligen stengods och porslin.

”Varje kopp är uppbyggd av flera långa korvar av porslinslera, eller linjer om man så vill. Efter att ha sammanfogat korvarna har jag tryckt till dem något med fingrarna så att ytan blir slätare. Lerkorvarna bildar på så sätt ett mönster på både insidan och utsidan av koppen vilket kan upplevas med både synen och med känseln. På utsidan av koppen har jag målat små streck med en engobe av koboltoxid i skarven mellan korvarna. Varje kopp skiljer sig lite från de andra på grund av tekniken, de är alla unika men hör tydligt ihop.” /Wallgren

 


Under perioderna höst, vår och sommar ska kopparna användas dels i kaféets verksamhet, dels finnas till försäljning i butiken. Projektets avslutas i januari 2021.