Annika Carlsson är utbildad industriformgivare och konstnär men jobbar i huvudsak som illustratör och scenograf med Malmö som bas.

Som månadens formgivare kommer Annika bl a visa utsnitt ur processen bakom några av hennes teaterscenografier för Malmö Stadsteater men också smakprov på den kommande temalekplatsen i Malmö som öppnas sommaren 2014 i Pildammsparken. Lekplatsen har teater som tema och görs som en del av parkens jubileum.

– Att få formge den här lekplatsen har varit ett drömuppdrag. Elin Einarsson på Gatukontoret, som är landskapsarkitekten och projektledaren för parken, gav mig väldigt fria händer och stort förtroende redan från början. Som scenograf är man ju också van vid att allt rivs efter spelperiodens slut, men här har jag fått chansen att göra något som ska få finnas och hålla en riktigt lång tid. Också kul med ett projekt där alla bitar jag sysslar med på något sätt kommit in i processen; scenografi, produktformgivning och illustration. Jag har förhållt mig till temat teater framför allt på så sätt att jag vill att det ska vara som att kliva in i en annan värld för barnen, som man ofta gör på en teater.

Vi får också ta del av Annikas illustrationer för kunder som Konsumentverket och Malmö stad, och ett alldeles sprillans nytt bokomslag visas.

– Jag jobbar alltid med mycket bildinspiration i mina projekt. Jag tänker i bild och skapar först en bildvärld med foton, skisser och färger som jag sedan försöker översätta till det jag ska göra. Inspireras ofta av konstvärlden, en favorit är Jacob Dahlgren.

FRÅGOR & SVAR
Var bor du?
Malmö

Var är du född?
Södertälje

Hur gammal är du?
39

Favoritmaterial?
Papper och just nu kabelslang.

Favoritdesigner?
Favoritscenograf Sören Brunes, favoritkonstnär Jacob Dahlgren och favoritillustratör just nu är Sara Lundberg som gör fantastiskt fina barnböcker. Jesper Waldersten är ju såklart alltid bra.

Favoritfärg?
Det går nog nästan alltid att hitta nån nyans i mina grejer som är åt det ljusblåmintgröngråa hållet...

Din vision?
Det vanligaste rådet jag fick på mina utbildningar var att hålla mig till en genre och verkligen bli bra på den, eller att utveckla ett eget illustrationsmanér och sedan hålla sig till det. Jag har inte följt något av de råden utan har nog snarare som vision att inte hålla mig inom mitt område, det är roligare så.

Drömprojekt?
Det finns en fransk seriebok som handlar om en simhall med helt fantastiska teckningar, en sida kan skildra enbart en person som crawlar fem meter och allt går i en mild färgskala med mycket simhallsvatten-turkost. Ett sånt projekt, där jag totalt kan gå upp i teckningen, vore kanske ett drömprojekt. Eller att illustrera en resebok, åka någonstans och bara teckna och insupa stämningen. Kanske inte Svalbard dock, svårt att teckna vita vidder med
skidvantar. Ett annat drömprojekt vore ju också att få göra scenografi och kostym till en riktigt svulstig och utsvävande föreställning eller film, som utspelar sig på ett skruvat 1700-tal.

Nästa projekt?
Håller på med scenografin till ‘Sitcom’ som har premiär i mars på Malmö Stadsteater och har precis påbörjat arbetet med scenografi och kostym till ytterligare en uppsättning på Malmö Stadsteater som har arbetsnamnet ‘Malmö The True Story’ och har premiär i oktober. Arbetar också med nya illustrationer åt Konsumentverket och Svensk Juristtidning, och så ska ju teaterlekplatsen invigas i Pildammsparken i augusti, kom och lek!

Månadens Formgivare är en porträttserie som vill lyfta fram en lokal förmåga med koppling till Öresundsregionen och samtidigt visa på det vidgade designbegreppet. Urvalet görs tillsammans med föreningen DISK (Designers i Skåne) och kan vara en enskild formgivare, en grupp eller en producent. Listan över designområden är lång med allt från möbelformgivning, industridesign, arkitektur till mode, illustration, rörlig bild osv.