Industridesigner som jobbar med utgångspunkt i spänningen mellan det handgjorda och det industriellt framtagna. Jenny Nordberg är en Malmö-baserad industridesigner (MFA), som arbetar undersökande och interdisciplinärt för att utvidga den samtida synen på design och designerrollen. Oavsett om det rör sig om ett experimentellt, konceptuellt eller kommersiellt projekt drivs hon av ett sökande efter alternativ och motstrategier till ansvarslös massproduktion. Stilistiskt karakteriseras hennes arbeten av en skarpsinnig kombination av minimalism och brutalism, ofta med slumpen som ett viktigt element. På Form/Design Center visar Jenny Nordberg tre nya projekt, alla med utgångspunkt i spänningen mellan det handgjorda och det industriellt framtagna.

FRÅGOR OCH SVAR
Vad heter du?
Jenny Nordberg

Var är du född?
Halmstad

Hur gammal är du?
38

Var bor du?
Malmö

Vad sysslar du med?
Jag driver Jenny Nordberg Design Studio som jobbar experimentell och utforskande industridesign.

Favoritplats?
Skogen

Favoritmaterial?
Metall

Favoritdesigner?
Eileen Gray, Faye Toogood och Katja Pettersson

Favoritdoft?
Varm strandskog

Vad inspirerar dig?
Det kan vara nästa vad som helst men oftast inte design.

Din vision/affärsidé?
Min studio arbetar undersökande och interdisciplinärt för att utvidga den samtida synen på design och designerrollen. Oavsett om det rör sig om ett experimentellt, konceptuellt eller kommersiellt projekt är sökande efter alternativ och motstrategier till ansvarslös massproduktion i centrum.

Största misstag?
Har massor av misstag i bagaget och det är ju egentligen inte så farligt, de ger ju också erfarenheter. Jag lyssnar dock mer på min magkänsla nu, den har nästan alltid rätt.

Drömprojekt?
Café, restaurang eller butik på en konsthall eller liknande.

Nästa projekt?
Ett av mina nästa projekt är en serie specialritade objekt till ett hotell i Stockholm som ska representera den nya samtida designen i Sverige.

Månadens Formgivare är en porträttserie som vill lyfta fram en lokal förmåga med koppling till Öresundsregionen och samtidigt visa på det vidgade designbegreppet. Urvalet görs tillsammans med föreningen DISK (Designers i Skåne) och kan vara en enskild formgivare, en grupp eller en producent. Listan över designområden är lång med allt från möbelformgivning, industridesign, arkitektur till mode, illustration, rörlig bild osv.