Esa Tanttu är grafisk formgivare med bakgrund i musiken. Lisa Tanttu är bildpedagog med stort intresse för hantverk, görande och olika materials egenskaper. De började ta fram grafiska tryck under namnet jolllygoodfellow 2005. Sedan dess har de jobbat mycket med screentryck på olika sätt. En hantverksmässig process där varje produkt trycks för hand, vilket också gör den unik.

I stort som smått strävar jollygoodfellow efter minsta möjliga miljöpåverkan, därför använder de miljövänligt svensktillverkat papper, ekologisk bomull och spillmaterial.

FRÅGOR OCH SVAR
Vad heter ni?
Esa och Lisa Tanttu

Var är ni födda?
Stockholm och Kristianstad.

Hur gamla är ni?
Medelålder 42

Var bor ni?
Arlöv

Vad sysslar ni med?
Design och hantverksmässig produktion med fokus på affischer/screentryck.

Favoritplats?
Bakgården mellan hem och verkstad.

Favoritmaterial?
Papper

Favoritdesigner?
Det finns så många att inspireras av, både unga studenter och gamla rävar. Både folk som kallar sig designers och de som liksom bara löser ett problem.

Favoritfärg?
Svart

Vad inspirerar er?
Vardag. Det är spännande att se spontana lösningar på problem, någon slags folkdesign/hack , har hittat en hel del festligt på finska landsbygden där det inte alltid varit så fett.  Miljöer; hälften av oss är svag för lite tråkiga miljöer som har nåt lite ryskt över sig, medan den andra mer är naturromantiker.

Din vision/affärsidé?
Produkter (oftast tryck) som enkelt kan förändra ett rum utan att stjäla hela showen, produkter som fått mogna fram över tid och producerats med kärlek och tankar om hållbarhet, som förhoppningsvis också håller länge.

Största misstag?
Har nog förträngt det största.  Men vårens misstag var att inte ägna en tanke på att spelet Othello skulle kunna vara ett varumärke, men däremot ägna många timmar åt att ta fram och börja tillverka en egen variant . Får se om vi ändrar på spelreglerna eller kontaktar mr Othello ; )

Drömprojekt?
De flesta jollygoodfellow-projekten är nog drömprojekt, annars får det liksom vara.

Nästa projekt?
Greppa tag i något av dem som redan är igång, kanske ett nytt skateboard-tryck (vi gjorde ett stort baserat på foton från Stapelbäddsparken där vi försökte hitta en känsla som låg mellan det urbana landskapet och natur). Tänkte prova om man kan jobba med mindre ramper och dra dem mot arkitektur. Eller så blir det nåt helt annat...

Månadens Formgivare är en porträttserie som vill lyfta fram en lokal förmåga med koppling till Öresundsregionen och samtidigt visa på det vidgade designbegreppet. Urvalet görs tillsammans med föreningen DISK (Designers i Skåne) och kan vara en enskild formgivare, en grupp eller en producent. Listan över designområden är lång med allt från möbelformgivning, industridesign, arkitektur till mode, illustration, rörlig bild osv.