Future Days startades år 2014 av Kim Walltin, bosatt i Malmö, och inriktningen just nu är inredningsföremål och möbler i futuristiska former i pappersrelaterade material i vibrerande färger.

Kim Walltin tog examen på Produktutveckling och Designutbildningen i Malmö år 2006 och är nu anställd som förpackningsdesigner hos Tetra Pak i Lund. Det mesta är hemligt i det jobbet, men Kims namn står med på en patentansökan för en ny förpackning.

– Jag har alltid varit såld på postmodernismen och i Malmö finns det många fina byggnader i denna stil. Future Days kom till genom att jag på instagram publicerade bilder på dessa byggnader med taggen #modernaposten, ville ha mer och började gestalta dessa postmoderna intryck i form av pappersskulpturer.

– 1987, mitt i postmodernismens regenttid och då Swatch och MTV var de som formade populärkulturens uttryck, upptäckte jag skateboardvärlden och blev helt knockad av formspråket i deras grafiska designvärld. Både det dekonstruerade, livsbejakande och attitydstarka uttrycket och skateboarden har följt med mig sedan dess.

Första produkten som är satt i produktion är en serie med pappersskulpturer som är handnumrerade, vikta för hand utan lim och tryckta på FSC- och Svanengodkänt papper lokalt i Malmö. Varje set innehåller tre olika skulpturer; Suspiria, Korallreven och Metroid. Dessa set finns i fyra olika färgpaletter med egna teman från populärkulturens höjdpunkter.

Inspirationen till färgpaletterna kommer från Malmös postmoderna byggnader, Malcolm McLaren och Vivienne Westwoods tidiga kollektioner, Chelsea och Swingin´ London på 60-talet, Los Angeles så som Doobie Brothers sjöng om den på 70-talet och Italienskt 80-tal genom Pet Shop Boys ögon med en swatchklocka på armen.

– Jag vill med Future Days försöka kombinera design och konsthantverk. Genom att i egen produktion skapa lokalt serieproducerade, handvikta och numrerade föremål tillsammans med enstaka helt handgjorda och unika konstföremål vill jag närma mig en mer miljömässigt hållbar syn på inredning. Att alla börjar konsumera mindre och mer förståndigt är enda sättet för vår fortstättning.

FRÅGOR & SVAR
Var bor du?
Malmö

Var är du född?
Helsingborg

Hur gammal är du?
37 år

Favoritplats?
Det finns en upphöjd utsiktsplats i Lerberget, där jag växte upp, på Krabbes Väg där man ser ut över hela Öresund. Där är man på en bra plats.

Favoritmaterial?
300 gsm papper. Det är en otroligt fin känsla när man får ihop något man ritat till en tredimensionell skapelse i just papper. Papper har förmedlat idéer och tankar i både platt och vikt form genom tiderna och känns fortfarande relevant även i vår digitala värld.

Favoritdesigner?
Hans Hollein, draken från Wien. Jag gillar hans sätt att dekonstruera historiska element och sätta samman dem i nya material och färgpaletter. Det Vivienne Westwood och Malcolm McLaren gjorde med Worlds End i början av 80-talet var otroligt inspirerande.

Favoritfärg?
Kleinblått, gärna tillsammans med guld och fiestarött.

Vad inspirerar dig?
Malmös postmoderna arkitektur, swatchklockor och mode genom tiderna. Jag lyssnar mycket på radioprogrammet Eldorados gamla sändningar när jag arbetar, det ger kraft och nyfikenhet.

Din vision/affärsidé?
Att skapa futuristiska interiördetaljer i papper i vibrerande färger.

Största misstag?
Att jag inte skaffade mig en praktikplats under min utbildning.

Drömprojekt?
Roliga samarbeten, gärna att jobba i ett designprojekt tillsammans med te.x Henrik Vibskov.

Nästa projekt?
Att göra verklighet av ett diamantformat sängbord i papper och få det i produktion. Jag satsar på egen produktion i så lång utsträckning som det går och vill gärna knyta an till hantverkstradition där varje enhet är unik.

Månadens Formgivare är en porträttserie som vill lyfta fram en lokal förmåga med koppling till Öresundsregionen och samtidigt visa på det vidgade designbegreppet. Urvalet görs tillsammans med föreningen DISK (Designers i Skåne) och kan vara en enskild formgivare, en grupp eller en producent. Listan över designområden är lång med allt från möbelformgivning, industridesign, arkitektur till mode, illustration, rörlig bild osv.