Industridesignern och grafiska formgivaren Lycke von Schantz bor och arbetar i Malmö. Hon tog examen som industridesigner 2008 på IKDC och har sedan dess jobbat för designbyrån Marcel Wanders i Amsterdam och som designer på IKEA i Älmhult.

– Man kan säga designvärldens två motpoler. Att arbeta som designer för ett känt internationellt design företag har inneburit möjligheten att formge för de största designproducenterna så som t ex Alessi, Magis och Flos.

Idag driver hon sin egen studio med projekt för både nationella och internationella kunder. En av dessa är IKEA där Lycke idag har bland annat lampor, textilier och diskborstar i produktion.

Som månadens formgivare ställer Lycke ut en komposition av utvalda produkter formgivna både under sin anställning i Amsterdam och som frilansande designer.

– Det är långt ifrån alla formgivare som jobbar för sig själv och har sin egen studio. Många, jag skulle nästan vilja säga de flesta, formgivare är anställda och ser aldrig sitt eget namn på några produkter. Som formgivningens egna spökskrivare.

Det blir en blandning av produkter från plast till silver och även den egenproducerade illustrationen SAME SAME BUT DIFFERENT.

– Som designer och formgivare idag är det lätt att bli vilsen och begränsad i datorns och teknologins värld. Illustrationen SAME SAME BUT DIFFERENT är baserad på den okonstlade barndomsmetoden att göra teckningar på. Med den vill jag gestalta kreativitetens ursprung och frigöra fantasin, både hos mig som kreatör och hos er som beskådare.

Illustrationen är en personlig upplaga på 285 stycken offset tryck. De är numrerade och signerade och kommer att gå att köpa på utställningen.

FRÅGOR & SVAR
Var bor du?
Malmö

Var är du född? 
Lund

Hur gammal är du?
32

Favoritplats?
I naturen en sommardag.

Favoritmaterial?
Trä. Ett råmaterial som varken kräver tillsatser eller gjutformar för miljoner vid produktion. Produktionslinjen från råvara till färdig produkt kan ske under samma tak av en och samma person. Ett levande material som både är skönt att ta på och se på. Det kräver en hel del kunskap och erfarenhet att bemästra och kunna ta till vara på dess egenskaper.

Favoritdesigner?
FRONT. Trots jobb för de allra största designproducenterna så som Moroso, MOOOI och Kartell behåller de sitt lekfulla, experimentella och överraskande sätt att formge på. Tror inte att vi svenskar förstår hur stora de är i Europa och Världen.

Favoritfärg?
Svart, tråkigt nog.

Vad inspirerar dig?
Att veta att mina produkter används och brukas. Blir lika glad och inspirerad av att se mina påslakan på vädring i ett höghus i Malmö som vetskapen av att självaste Karl Lagerfeldt äter med ”mina” bestick i sitt palats i Paris.

Din vision/affärsidé?
Att ha roligt, förbättra, utmana och ha passion för det jag gör. Att ha en bra analys och tänka ett steg längre. Som designer får mina val och beslut ofta stora konsekvenser. Det innebär stort ansvar.

Största misstag?
Att inte stå på mig tillräckligt som formgivare och upphovsmakare. Gör jag inte det är det lätt att ut kommer en produkt som jag inte kan stå för.

Drömprojekt?
Det finns många drömprojekt. Jag skulle vilja göra mer samarbeten, både med andra formgivare och branscher. Jag önskar att möbelbranschen i Sverige vågade satsa lite mer på andra designers än den handfull som oftast är representerade idag. Vi behöver mer mångfald för att inte stagnera i vår ”skandinaviskt avskalade, ljust och fräscht-manér”.

Nästa projekt?
Ett spännande samarbete med andra kvinnliga kreatörer.
Månadens formgivare är en porträttserie som vill visa på det vidgade
designbegreppet. En lokal förmåga med koppling till Öreseundsregionen lyfts fram; det kan vara en enskild formgivare, en grupp eller en producent.

Månadens Formgivare är en porträttserie som vill lyfta fram en lokal förmåga med koppling till Öresundsregionen och samtidigt visa på det vidgade designbegreppet. Urvalet görs tillsammans med föreningen DISK (Designers i Skåne) och kan vara en enskild formgivare, en grupp eller en producent. Listan över designområden är lång med allt från möbelformgivning, industridesign, arkitektur till mode, illustration, rörlig bild osv.