Projektet Beyond the Future, finansierat av Tillväxtverket, syftar till att skapa nya gränssnitt och föra samman olika branscher, för att skapa innovation och nya lösningar inom Skånes besöksnäring. Fokus är framtidens boendeupplevelser ”Future Lodging Experience” och matupplevelser ”Future Food Experience”. 

Trenderna talar sitt tydliga språk: Framtidens urbana människor kommer att längta ut i naturen. De kommer att längta efter att göra något meningsfullt på sin fritid, något som känns på riktigt, något som är äkta. Framtidens besökare kommer att eftersöka spektakulära upplevelser, upplevelser som bidrar till livslångt lärande, upplevelser tillsammans med dem man bryr sig om, eller upplevelser som skapar möjlighet för nya bekantskaper. Samtidigt är allt fler ovana vid naturen. De har aldrig gjort upp eld eller täljt grillpinnar. De har aldrig paddlat eller orienterat sig bland trädstammarna.

Hur ser då framtidens naturupplevelser ut? Hur kan naturupplevelsen förhöjas, bli tryggare och bekvämare, mer spektakulär och meningsfull om vi bryter invanda mönster och spelregler, vidgar perspektivet och inspireras av lösningar från andra branscher? Vilka nya affärsmöjligheter och attraktiva tjänster kan skapas med kreativa lösningar som bjuder in både skåningarna och internationella besökare att avnjuta vår allemansrätt på ett hållbart sätt?

Designers och samarbetspartners inom mat & dryck

Henriksson & Lindgren + Martin Nordin

Henriksson & Lindgren är en nystartad studio i Malmö. Stina Henriksson och Ebba Lindgren träffades 2016 när de tog sin magisterexamen i industridesign vid Lunds universitet och har sedan dess gjort flera projekt tillsammans. Henriksson & Lindgren arbetar tvärvetenskapligt och tar sig gärna an flera varierande projekt för att utforska nya områden. Duon fokuserar på hållbarhet och därför är nära kommunikation med producenter avgörande. Studion strävar efter oväntade men till synes uppenbara resultat. För dem är historien bakom varje projekt viktigt, och deras design har ett tydligt syfte och/eller en poetisk kärna. De hoppas kunna bidra till ett mer öppet och medvetet designklimat i Sverige.

Martin Nordin är matkreatör och kokboksförfattare. Martin har många strängar på sin lyra och är en kreatör i ordets rätta bemärkelse. Han jobbar med reklam och kommunikation, är tidigare Global creative leader för IKEA Foods och har en stor passion för grön matlagning, med bl.a. två hyllade kokböcker som resultat. Hans instagramkonto med inspirerande matfotografier har över 20 000 följare.

OnMateria + Casa Bartke

OnMateria är ett designkollektiv med hållbarhet som utgångspunkt, baserat i Älmhult och Stockholm. De arbetar tillsammans med företag och organisationer med målet att skapa verklighetsbaserade och skräddarsydda lösningar med en positiv påverkan på det ekologiska, ekonomiska och sociala. Kollektivet katalyserar förändring i värdekedjan genom design och medvetenhet. Från råmaterial och innovationer inom tillverkning, till användarupplevelse och livscykel, och slutligen fram till produkt och utställning. Grundad av produktdesigner Eléa Nouraud, James Dart och Lola Buades.

Casa Bartke drivs av Salli och Raphael som bor i Loshult, en by med 90 invånare i södra Sverige. Deras hem är ett öppet hus, de älskar att dela med sig. Det byggdes 1850 och har huserat tre generationer bagare. Idag driver de ett småskaligt hembageri med ekologiskt surdegsbröd. De anordrar också evenemang i sin lada och älskar att skapa säsongsanpassad mat med råvaror från deras stora bondgård.

Stoft + Breanäs Hotell

Stoft är en designstudio och småskalig producent av föremål med historieberättande och hantverk som tydliga kärnvärden. Utöver försäljning av Stofts egna kollektioner erbjuder studion designtjänster och innovativ konceptutveckling inom möbeldesign och utställningsdesign samt industridesign och konsumentprodukter. Stoft ställer regelbundet ut föremål internationellt och är löpande publicerade i designmagasin. Stoft är tilldelad flera utmärkelser, bland annat Årets Designer / RUM Design Awards (2018). Stoft grundades 2013 av industridesigner (MFA) Jenny Ekdahl, Ola Nystedt och Joel Herslow och är baserad i Malmö. Stofts arbete är ofta inspirerat av hantverk och material som balanserar poetisk design med industriell tillverkning. Vårt namn, Stoft, valdes för att uppmärksamma betydelsen av historier – små partiklar och fragment som tillsammans skapar nya och överraskande konstellationer, unika för varje föremål.

Breanäs Hotell, Konferens & Restaurang ligger mitt i naturen och vill lämna så lite avtryck som möjligt på miljön. Sängarna du sover i är bäddade med sänglinne tillverkad av ekologisk bomull och som tvättas med miljövänliga produkter. Möblerna i hotellets rum - med undantag av sängarna - är inköpta second hand och renoverade eller ombyggda för att passa hotellrummens behov. Det ger ett unikt utseende på varje rum, inget är det andra likt. Breanäs har ett miljövänligt tänk kring hela hotellets drift, med ett eget ekologiskt vatten- och avloppssystem och byggnader som värms av jordvärme och inom en snar framtid ska solpaneler monteras på taken.

 


Tourism in Skåne

Som Skånes DMO (Destination Management Organisation) ska Tourism in Skåne marknadsföra, sälja och utveckla Skåne som destination. Tillsammans med partners skapas nya affärsmöjligheter och ökad kunskap som ska leda till högre upplevd kvalitet för den internationella besökaren.

www.tourisminskane.com

 

För mer information, kontakta Terese Alstin, Form/Design Center: terese@formdesigncenter.com / 0739-93 90 19.