Vevios är ett mobilt och ergonomiskt trygghetslarm som fungerar även utanför hemmet. Syftet med det innovativa armbandet är att hjälpa äldre och kroniskt sjuka – men också personer som lever under hot. I mars 2017 grundade Hanne företaget Stylos Design AB och under våren blev Vevios utvalt som finalistbidrag i världens största Wearable Technology Conference-mässa i München. Parallellt deltog hon i accelerator-programmet Fast Track på Minc i Malmö och arbetar nu heltid med produktutvecklingen av Vevios.

Vevios trygghetslarm började som ett examensarbete vid industridesign-utbildningen vid Lunds Universitet och baserades på Hannes egna erfarenheter av sommarjobb under studietiden inom hemtjänsten. Efter examen vidareutvecklade Hanne en första teknisk prototyp på studentinkubatorn Venture Lab på Ideon i Lund och tog även patent på larmet.

Produkten har nu fått ökade investeringsbidrag som möjliggör utvecklingen av mer avancerade testprototyper. Dessa prototyper kommer under våren 2018 testas på ett antal äldre användare för vidare uppföljning och förfining.

Tack vare stor medial uppmärksamhet under 2017 (SVT, Sveriges Radio, Sydsvenskan och Reuters m.fl.) har Vevios fått positiv respons både från äldre och anhöriga med kunskap om dagens bristfälliga trygghetslarm. Vidare har även etablerade teknik- och mobiltelefonföretag visat intresse för att samarbeta. Detta har ökat utsikterna för Hanne att introducera ett nytt mobilt trygghetslarm på marknaden redan 2019 som både ger frihet och trygghet för brukare.

FRÅGOR & SVAR
Var är du född?

Jag är född och uppvuxen i Skanör.

Hur gammal är du?
28 år.

Var bor du?
Jag bor i Lund, men vill gärna flytta till Malmö där jag arbetar.

Vad sysslar du med?
Just nu arbetar jag heltid med mitt bolag Stylos Design där jag och mina kollegor utvecklar Vevios – framtidens trygghetslarm för äldre, kroniskt sjuka och andra utsatta grupper i samhället.

Favoritplats?
Vara under vattnet, när man dyker är det som att flyga. Helst i Röda Havet eller vid Ön utanför Malmö.

Favoritmaterial?
Skinn, speciellt från reptiler. Exempelvis ödleskinn som ser så härdat och fulländat ut efter miljoner år av utveckling. Det har anpassats just efter det klimat eller den miljön den befinner sig i. Detta tycker jag är fantastiskt.

Favoritdesigner?
Jag gillar allt från Alessi. Speciellt alla lekfullt färgglada figurer, trots att det är olika designers som skapar produkterna. Här får alldagliga saker som faktiskt ser ut som t.ex. en papegoja – faktiskt bli en papegoja. Annars gillar jag även Arne Jacobsens formgivning. Han var också en mycket duktig tecknare.

Favoritfärg?
Orange, för det syns bra, sticker ut från mängden och får mig alltid på glatt humör.

Vad inspirerar dig?
Att se bra produkter för vardagssituationer där den enklaste och simplaste lösningen är den bästa. Ingen märker hur bra produkten eller en lösning på ett problem är, den bara fungerar utan att vara tillkrånglad. Detta inspirerar mig mest. Lösningen behöver inte komma från någon känd formgivare eller designer, utan är bara bästa lösningen på problemet!

Din vision/affärsidé?
Min affärsidé är att skapa en tryggare och säkrare vardag för äldre och kroniskt sjuka, genom att utveckla ett trygghetslarm som fungerar överallt, oavsett var man är. Detta ger frihet. Trygghetslarm har funnits sedan 1970-talet, men lite har hänt tekniskt och formmässigt för att förbättra den. Jag tror att Vevios är framtidens trygghetslarm som ska göra vardagen enklare, tryggare och friare.

Största misstag?
Alla säger jag borde ha studerat en termin utomlands. Jag gjorde aldrig detta, men det är inget jag egentligen ångrar själv. Jag tror jag får möjlighet att resa mer nu om min dröm blir verklighet med trygghetslarmet Vevios.

Drömprojekt?
Att få se Vevios trygghetslarm ute och att det används av människor. Jag arbetar just nu med mitt drömprojekt, att hjälpa människor genom att förbättra en föråldrad produkt genom att göra den tryggare och säkrare. Ett trygghetslarm måste alltid fungera. Jag kunde aldrig drömma om att jag skulle komma så långt som jag gjort nu och jag inser att det verkligen är ett angeläget problem att lösas. Detta gör mig mycket glad.

Nästa projekt?
Stylos Design kommer fortsätta att utveckla medicintekniska produkter för vård och omsorg. Eftersom jag har arbetat inom hemtjänsten under en tioårsperiod har jag sett mycket dåligt fungerande produkter som kan göras enklare och väsentligt förbättras. Vi har en ökande grupp av äldre i världen idag som sannolikt aldrig kommer att acceptera de vård- och omsorgsprodukter erbjuds idag. Det finns ett utvecklingsbehov.

Månadens Formgivare är en porträttserie som lyfter fram en lokal kreatör med koppling till Öresundsregionen och samtidigt visar på det vidgade designbegreppet. Urvalet görs tillsammans med föreningen DISK (Designers i Skåne) och kan vara en enskild formgivare, en grupp eller en producent. Designområdet spänner över en mängd discipliner såsom möbelformgivning, industridesign, arkitektur, mode, grafisk design, illustration och rörlig bild.